Purentalihasten käsittelyn hyödyt

30.03.2023

Onko sinulla päänsärkyä, kaulan jäykkyyttä tai muita oireita, joihin pelkkä hieronta ei ole auttanut toivotulla tavalla? Tai oletko kenties saanut hammashuollossa asioidessasi ohjeeksi varata ajan purentalihasten käsittelyyn.


Purentalihasten kireys saattaa aiheuttaa monenlaisia oireita jotka voivat ilmetä esimerkiksi jatkuvana päänsärkynä, leukojen väsymisenä esimerkiksi syödessä, leukojen liikkeen rajoituksena ja / tai lukkiutumisena (tunne että suu ei aukea kokonaan), kasvokipuna tai esimerkiksi korvakipuna, johon ei löydy apua hieronnasta. Vaivat voivat alkaa aluksi pikkuhiljaa ja voimistua vähitellen.


Purentalihasten käsittelyllä on ollut myös huomattava tai jopa pysyvä vaikutus migreenistä kärsiville asiakkaille. Joissain tapauksissa migreeni on poistunut kokonaan.


Leukanivel oireita esiintyy jopa noin 50% aikuisista. Monella aikuisella löydöksen tekee hammashoidon ammattilainen, hammaslääkäri tai suuhygienisti käynnin yhteydessä. Näitä oireita kutsutaan purentalihasten toimintahäiriöksi. Hampaiden narskuttelu tai hampaiden yhteen pureminen voi aiheuttaa ongelman tai olla osasyy siihen.


Purentalihasten käsittelyyn erikoistunut ammattilainen voi olla näissä tilanteissa avuksi. Olen koulutettu purentalihasten käsittelijä ja tarjoan apua yllä kuvattuihin ongelmiin.


Purentalihasten käsittelyssä kartoitan ensimmäisellä käynnillä oireesi, olivat ne sitten päänsärky, migreeni, leuan jäykkyys, tai muu pään alueen lihasten kireys. 


Aluksi teen alkuhaastattelun ja kartoitan oireita, niiden alkamisaikaa sekä mahdolliset hammaslääkärin antamat kommentit tai suositukset. Tutkin leukanivelen liikkuvuuden, eli kuinka paljon suu aukeaa ja onko liikkuvuus normaalia, vai onko liikkeessä toimintahäiriö.


Käsittely aloitetaan rentouttamalla aluksi ulkoisesti purentaan vaikuttavia lihaksia esimerkiksi leualta, ohimolta, kaulalta ja kallonpohjasta. Tämän jälkeen siirrytään käsittelemään lihaksia suun sisäpuolelta. Käsittelyssä käytetään suojakäsineitä. Suun sisäpuolella käsitellään ulompi puremalihas, ohimolihas, sekä ulompi ja sisempi siipilihas.


Käsittelystä on useimmiten välitön ja huomattava apu oireisiin. Suositeltu käsittelyjen määrä on kuitenkin 2-3 kertaa, 2-3 viikon välein, jotta oireet poistuvat pysyvästi ja lopputulos on paras mahdollinen. 


Varaa aikasi purentalihasten käsittelyyn tästä.


Mikäli haluat lisätietoa käsittelystä, vastaan mielelläni kysymyksiin sähköpostitse urheiluhieroja.kemalkonec@gmail.com tai puhelimitse 0449717819.